شاید سالها قبل نگهداری ماهیان زینتی، موضوع چندان شایعی نبود و تنها عدهی معدودی در خانههای خود، آکواریوم و ماهی زینتی نگهداری میکردند؛ اما در سالهای اخیر، با توجه به رواج آپارتماننشینی و دور افتادن انسان از طبیعت، شرایط بهگونهای رقم خورده است که بازار ماهیهای زینتی در کشور رونق گرفته و زمینهساز ایجاد مشاغل مختلف شده است. بهطوریکه امروزه شاهد آن هستیم که در بسیاری از شهرها، چندین مغازه به خرید و فروش این آبزیان مشغول هستند.
درحال حاضر، تولید آبزیان زینتی در ایران، از جمله کارهای زود بازده است. این کار، بر خلاف سایر فعالیتهای آبزیپروری، دارای مزیتهای زیر است:
-
برای احداث یک مرکز تکثیر و تولید ماهیهای زینتی، نیازی به موافقت سازمان آب، محیط زیست و منابع طبیعی شهرداری نیست.
-
این کار در تمامی نقاط شهری، غیرشهری و حتی در زیرزمین و یا یک مکان مسقف و فضاهای بلااستفاده به راحتی قابل انجام است و با حداقل سرمایه میتوان آن را آغاز کرد. درصورتیکه برای احداث یک مزرعهی پرورش ماهیان سردابی یا گرمابی، نیاز به سرمایهی زیادی است. درحالیکه در پرورش ماهیان زینتی، هر آکواریوم یک واحد تولیدی به شمار میآید و برای کار در یک مکان کمتر از 100 متر، نیازی به مجوز نیست.
-
حداقل یک مکان تولیدی اقتصادی، که به آن موافقت اصولی داده میشود، مکانی به مساحت 100 متر است که ظرفیت تولید حداقل 50 هزار قطعه را دارد.
-
میزان اشتغال در این کار، به ازای هر 30 هزار قطعه یا هر 100 میلیون تومان، یک نفر است که با کمترین هزینه، امکان اشتغال را برای فارغالتحصیلان و نیروی جوان بیکار فراهم میآورد. خوشبختانه، هزینهی تولید اقتصادی آن همچنان پایینتر از هزینهی واردات است.
-
از آنجایی که کشور ما، از لحاظ اقلیم و موقعیت جغرافیایی در خاورمیانه، دارای موقعیت بسیار مناسبی است، امکان تولید و صادرات مجدد به کشورهای منطقه و اروپا فراهم است.
-
میزان سودی که به دست میآید، نسبت به سرمایهای که در ابتدا گذاشته میشود، زیاد است.
-
نیاز به آب کمتری دارد و از آبهای شهری، میتوان برای تولید آنها استفاده کرد.
|